Etyek, Budapest szőlőskertje a környékén már a római korban foglalkoztak szőlőmveléssel. A budai hegyek bortermeléséről a 13. századi oklevelekben is olvashatunk, már ekkor a környékén élő emberek megélhetésének fő forrása volt.
A szőlőtermesztés ma ismert hagyományait az 1700-as évek elejére vezethetjük vissza, amikor a törökök kiűzése után német szőlőmvelőket telepítettek a községbe.
A borvidék adottságait legtöbben Champagne-hoz hasonlítják, amire Törley József is felfigyelt, és az itteni szőlőkre alapozva tette világhírűvé pezsőgüzemét.
József főhercegnek az Etyek közelében található alcsútdobozi birtokain, az ezekhez tartozó göbölbusztai területeken és az itt található borospincében jelenleg az Etyeki Kúria tulajdona is etyeki földművesek dolgoztak. Napjainkra az 1000 borpincéből már csak 120 működik, két helyen is védett pincesort alkotva.
Kajászó igen ősi település: az ásatások tanúsága szerint már Krisztus előtt 1600 körül lakott volt. A Római Birodalom idején Pannónia provincia egyik településeként szintén lakott volt, amit római kori villamaradványok bizonyítanak.