Semmi nem esik olyan jól egy meleg nyári estén mint egy pohár fehérbor. Mi a Vabrik Pincészetnél nagy rajongói vagyunk a minőségi fehérbornak. Legyen szó a ma divatos friss, gyümölcsös csoportról vagy a klasszikus fahordós társáról.
Fehérbor- A rajongás tárgya
Természetesen ahány ház, annyi ízlés. Kínálatunkban megtalálható rajnai rizling, (ami németországi eredetű), a szürkebarát (Pinot Gris), a Chardonnay. A Chardonnay az a burundiai szőlőfajta, ami annyira sokrétű, hogy teljesen különböző fehérborokat tudunk készíteni belőle. Mivel egy igen népszerű fajtáról van szó, szó szerint tele van vele a piac. Mi azonban törekszünk arra, hogy minde bor ami Pincészetünkben készül egyedi legyen.
Természetesen nem feledkezhetünk meg a Sauvignon Blancról ami szintén egy francia eredetű szőlőfajta, ami igazán népszerűnek számít napjainkban.
A fehérborokat máshogy is kóstoljuk mint vörös társaikat.
A fehérborok jellemzői:
- általában fehér szőlőből készül
- ideális fogyasztási hőmérséklete 8-12 °C
- kiválóak fehér husú ételekhez, tésztafélékhez, zöldségekhez
- bárhol, bármikor megállja a helyét
- szódával higítva egy kellemes frissítő italt kapunk
A magyar fehérbor - borkultúra Magyarországon
Nincs olyan ünnep ahonnan hiányozhat a bor az asztalról. Mátyás királyunk nagy pártfogója volt a borászatnak és a szőlőtermesztésnek. Már a Rómaiak is fogyasztottak bort Pannónia területén, és nemcsak a jogrendszerűek hanem a szőlőfajtákat is meghonosították.
Magyarországon ma 22 borvidéket tartanak számon.
További érdekes borral kapcsolatos infókat találsz Magazinunkban, és a Facebook oldalunkon.