Hogyan tároljuk helyesen a borokat? Bortárolás kisokos

Bortárolás okosan

Bortárolás okosan. Mik azok a szempontok amiket mindenképpen figyelembe kell venni annak érdekében, hogy boraink hosszan megőrizzék minőségüket?

Ha nincs pincénk egy borhűtő tökéletes megoldás lehet, ha viszont nem rendelkezünk ezzel a praktikus eszközzel, akkor sem kell kétségbeesni.

Első és legfontosabb szempont, hogy egy állandó hőmérsékletet biztosítsunk borainknak. Keressünk egy nagyjából állandó hőmérsékletű helységet, ami a közvetlen napfénytől is védett.

A bortárolás nagyon fontos eleme a borok minőségének megőrzéséhez.

Mire kell nagyon ügyelni a borok tárolásánál?

Figyeljünk arra, hogy a hűtűben való tárolás csak akkor megfelelő, ha a bor légmentesen záródik, mert a hűtő száraz levegője kikezdi a dugót és ezzel a bort is. Kerüljük a direkt napfényt, mert az állandó napsütés és a hő gyorsítja az öregedést és befolyásolja az ízélményt.

Kerüljük az intenzív hűmérséklet ingadozást és az állva tárolást, mert ezzel kifejezetten ártunk a bornak. Pincékben a borokat fektetve tároljuk, nem véletlenül, mivel ha állítva helyezzük el a palackot akkor a dugó kiszáradhat. A fekve tárolással elkerüljük, hogy a bor oxidálódjon és kiszáradjon.

A sok mozgatással a palack alján található üledék könnyen és gyorsan keveredik össze a borral, ezzel befolyásolva az értést.

Szóval amennyire csak tudjuk óvjuk a bort.

A bortárolás során sok szempontot kell figyelembe venni,

Bortárolás ha nincs borospincém sem borhűtőm, tárolhatom hűtőszekrényben?

Természetesen igen, a rozé és a fehérborokat felbontás után javasoljuk hűtőben tárolni. Vörösborok esetében nem szükséges a hűtőben való tárolás, de célszerű fogyasztás után lezárni, ezért a dugót mindenképpen őrizzük meg, ne dobjuk ki. Ezzel elkerüljük, hogy a hűtőben az élelmiszerek illata összekeveredjen a bor illatával.

Összefoglalva, ha mindenképpen szeretnénk a maximális élmény kiélvezni, amit egy finom pohár bor nyújtani tud, járjunk el körültekintően a palack tárolásánál.

  • kerüljük a közvetlen napfényt, keressünk sötét helyet a lakásban
  • biztosítsunk állandó hőmérsékletet, kerüljük el a hőmérsékletsokkot
  • ne mozgassuk sokat a bort, ezzel kerüljük el a kicsapódott üledék keveredését a borral
  • felbontás után csavarzárral, vagy dugóval ellátva tároljuk.

További érdekes borral kapcsolatos infókat találsz Magazinunkban, és a Facebook oldalunkon.

user
Bevásárlókosaram0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram