Száraz bor vagy édes?

Egy pohár száraz fehér bor? Persze ez mindig jó döntés, de mit takarnak az egyes terminus technicusok? Ma a száraz és édes fogalmak közötti különbséget szeretnénk bemutatni. Először is fontos leszögezni azt, hogy a bor ízét több tényező határozza meg.

Syrah rozé - száraz

A száraz bor

A helyes kérdés az, hogy miért hívjuk a nem érdes bort száraznak? Nos a kifejezést a franciáknak köszönhetjük (vin sec). Az egyik felvteés szerint azért hívjuk a száraz bort, száraznak, mert a fogyasztás után egyfajta száraszság alakul ki a szájban.

A száraz borokban kevesebb visszamaradt cukor van, vagyis az erjedés során a cukor alkohollá alakul át. Ételek párosítása során jobb, ha száraz borokat választunk, valamint ezek a borok kiegyensúlyozattabak, hamarabb kijön az ízük.

Az édes bor

Az édes boroknak magasabb a cukortartalma és az alkoholtartalma. A fő különbség azonban az ízben rejlik. Az édes borok gyakran gyümölcsösek, a száraz borok pedig testes ízes borok. Ezek a borok kiváló desszertborok lehetnek egy finom vacsora végén.

Becsapós, mert egy alacsony cukortartalmú bor is tűnhet édesnek.

De mégis mi az ami alapján kategóriába soroljuk a borokat? A válasz ismét a cukortartalomban keresendő: száraz bor az, amelynek maradékcukor-tartalma kevesebb, mint 4 g/l, míg az édeseknél ez az érték 45 g/l liter felett található.

További érdekes borral kapcsolatos infókat találsz Magazinunkban, és a Facebook oldalunkon.

user
Bevásárlókosaram0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram